skola malmö

Välja skola i Malmö

Välja skola i Malmö

editorial

Skolan är viktig och alla barn har rätt till en bra utbildning. Då blir det också senare lättare att navigera genom livet. I Sverige har man rätt att själv välja skola till sitt barn och det är en möjlighet som man bör ta tillvara. Som förälder och målsman vet man också vilka särskilda behov barnet har och kan lättare välja den skola som passar barnet bäst. 

Det finns både kommunala och fristående skolor att välja mellan i Malmö. Det har gjort att konkurrensen mellan skolorna har ökat och många profilerar sig därmed för att locka elever. Vissa erbjuder gratis datorer medan andra bedriver undervisningen efter en specifik pedagogik, som exempelvis Montessori. Men viktigt kan vara att titta på kvaliteten på undervisningen och om miljön är trygg. Det är nämligen då som barnen både lär sig mest och mår som bäst. 

 

skola malmö

 

Besök några olika skolor 

För att hitta en riktigt bra skola i malmö till sitt barn måste man först och främst utgå från barnets behov. Vissa barn känner sig tryggare i lite mindre klasser medan andra mår bättre om de får gå i samma skola som sin närmsta vän. Att gå i skolan är ett heltidsjobb och det underlättar ofta om man inte har alltför lång resväg till skolan. Välj ut några skolor som verkar intressanta och besök dem. Här kan det vara bra att också fråga grannar och vänner om tips.

De flesta skolor anordnar öppet hus inför skolvalet. Det är ett ypperligt tillfälle att träffa skolans lärare och rektor för att ställa frågor. Det är lätt att man bara tittar på skolans lokaler och det kan därför vara bra att förbereda några frågor. Hur gör man för att komma tillrätta med mobbing och finns det en handlingsplan? Hur bedrivs undervisningen och lyckas man med att hjälpa alla barn? Hur många specialpedagoger finns det?