prostata

Prostataförstoring gör det svårare att kissa

Prostataförstoring gör det svårare att kissa

Är du en man i 40-årsåldern? Då kan det vara på sin tid att göra en prostataundersökning om du inte redan gjort det. Det finns många fördomar och missuppfattade upplevelser om vad en prostataundersökning egentligen är och hur det går till. Det vet alla som har tittat på den amerikanska och animerade TV-serien Family Guy av Seth MacFarlane.  

Där får vi följa Peter Griffin som förfäras något fruktansvärt av Doctor Hartmans försök att undersöka Peters prostata. Peter blir förskräckt när läkaren rör med sitt finger runt Peters ändtarm och det hela leder till att han anklagar honom för våldtäkt.  

Naturligtvis rent trams, vilket det visar sig senare i avsnittet. Att undersöka prostatan gör man för att se om den har blivit större. Det kallas för prostataförstoring och är när prostatan växer och trycker mot urinröret. Det är framför allt vanligt när man blir äldre, och prostataförstoring gör att du får svårare att kissa. Prostataförstoring kan var både godartad och elakartad, men de goda nyheterna är att det enligt 1177.se åtminstone inte ökar risken för prostatacancer. 

 

Då ska du kontakta läkare

Det finns emellertid ett par symptom som du bör hålla lite utkik på om de skulle dyka upp. Då kan det vara en bra idé för dig att söka vård. Bland annat kan det vara om det är svårare för dig att få tåget att lämna stationen så att säga när du står och försöker kissa vid toalettstolen. Är strålen dessutom svagare än normalt är även det en faktor du bör se upp med. 

 

 

Andra symptom är att aldrig riktigt känns som att du kissar färdigt och du behöver kissa mer och oftare. När du väl urinerar behöver du ta i och trycka på för att urinblåsan verkligen ska tömmas. Upplever du dessa symptom kan du lida av prostataförstoring. Det bästa är om du kontaktar din läkare.