rubiks kub

Lär dig lösa en Rubiks kub

Lär dig lösa en Rubiks kub

Under 1970-talet uppfann Ernő Rubik den klassiska Rubiks kuben som skulle komma att ta världen med storm. En relativt anspråkslös kub som enligt många är betydligt svårare att lösa än vad den ser ut att vara. Målet är alltså att få kubens sex sidor att alla bli enfärgade. De klassiska färgerna på kuben är röd, orange, vit, gul, blå och grön. Totalt finns det 9 rutor av varje färg och de ska som sagt samtliga hamna på en och samma sida av kuben.

Hur kan man lära sig att lösa kuben?

Det är inte så enkelt att i enbart text förklara hur kuben ska lösas, lösningarna är lättast att förstå med hjälp av bilder eller en filmer (något man enkelt kan hitta på nätet). Men det finns några saker som kan vara bra att hålla koll på innan man ska ge sig på en lösning och det är vad kubens olika delar kallas. 

De olika bitarna på en Rubiks kub

En Rubiks kub har totalt 54 färgade rutor som består av hörnbitar, kantbitar och centrumbitar (även kallade mittenbitar). Det finns åtta stycken hörnbitar som har tre färger var, tolv stycken kantbitar som har två färger var och sex stycken centrumbitar som har en färg var. Det kan vara bra att hålla koll på att mittenbitarna aldrig kan flyttas och det är därmed de som bestämmer vilken färg det ska vara på sidan de sitter på. 

Du hittar allt på en plats

Hos MasterCubeStore hittar du lösning på Rubiks kub och du kan såklart också köpa nya kuber. De har allt från klassiska Rubiks kuber till IQ-utmaningar i helt andra former. Där finns hundratals olika 3D pussel i flera storlekar och utformningar fördelat på 40 olika varumärken. Det finns någonting för alla helt enkelt och de erbjuder dessutom riktigt bra priser och snabba leveranser.