parfym

Hitta din nästa favoritparfym

Hitta din nästa favoritparfym

Att köpa parfymer online kan vara svårt om man inte vet exakt vilken parfym man tycker om och passar i. Det kan dock kännas lite tråkigt att alltid köra på det säkra kortet och använda samma doft år ut och år in. Ett tips kan vara att ta reda på vilken doftfamilj man tycker bäst om och utifrån det kan man kanske våga prova en ny parfym utan att behöva riskera allt för mycket. Parfymer delas in i olika familjer och undergrupper:

Blommiga parfymer – En av de största familjerna inom parfym, den delas även in i två kategorier; enkla blomdofter och sammansatta blomdofter (även kallat boquet). 

Orientaliska parfymer (Ambradofter) – Innehåller en sammansättning av bland annat vanilj, animaliska noter, kryddor, blommor, patchouli och sandelträ. 

Parfymer med inslag av trä – I träiga parfymer har du ofta inslag av sandelträ, cederträ och patchouli.

Parfymer med inslag av läder – I den här doftfamiljen ingår toner av honung, tobak, trä och tjära.

Skogsdoftande parfymer (Chypre) – Här hittar man dofter av bergamott, patcholui, labdanum (en eteriskolja från klippros) och ekmossa.

Aldehydiska parfymer – Den här doftfamiljen framställs genom olika typer av alkohol så den kan vara lite svårdefinierad, men den är ofta grönt kryddig med inslag av blommor och citrus. 

Parfymer med kryddiga inslag – Här hittar vi dofter av kanel, muskot, kardemumma och peppar.

Parfymer med aromatiska inslag – Noter av rosmarin, timjan, mynta och salvia är framträdande i de aromatiska dofterna.

Gröna parfymer – En litte lättare variant av Chypre parfymerna. Den har toner av gräs, hö och skog.

Parfymer med blommiga blomdofter – Här hittar man de klassiska dofterna av ros, ylang-ylang, iris och viol.

Parfymer med ozoniska noter – Den här familjen kallas även vattendofter. Den karaktäriseras av rena dofter och här man kan hitta bland annat toner av vattenmelon.

Parfym med citrusnoter – Den här gruppen innehåller noter av citrus och bergamott, men man kan även hitta toner av neroli (en eterisk olja som utvinns ur pomeransträdets blommor) och rosmarin.

Godisparfymer (Gourmand) – Dofter med inslag av godis som exempelvis choklad. Vanilj och tonkabönor är också vanligt förekommande i den här familjen.

De flesta parfymer har inslag av flera olika familjer men det är lätt att hitta vilken doftfamilj som framträder mest i en parfym och vilka undertoner den har. På www.sephora.se hittar du tydliga beskrivningar av de olika dofterna på deras parfymer, så att du enkelt kan hitta en parfym som passar just dig.