bouppteckning

Här finns hjälp för bouppteckning i sölvesborg

Här finns hjälp för bouppteckning i sölvesborg

editorial

Ett dödsfall är alltid jobbigt för de anhöriga på alla sätt och vis. Vid dödsfall finns det ett antal praktiska saker att ta hand om, samtidigt som man sörjer. En del tycker det är bra och handfast att göra något praktiskt när sorgen är avgrundsdjup. Andra vill helst skjuta upp det praktiska och bara sörja ifred. Det är lagstiftningen i Sverige som lagstadgar saker för att det ska bli gjort.

En lagstadgad sak är att kremering eller gravsättningen av en avliden ska göras senast en månad efter dödsfallet. Så första steget är att det blir någon form av begravning för att anhöriga och vänner ska kunna ta farväl av personen. En begravning kan se ut på många olika sätt och med hjälp av en begravningsbyrå planerar man den på ett bra sätt.

Inom tre månader efter dödsfallet ska man ha påbörjat en bouppteckning i sölvesborg. Är bouppteckningen inte inskickad till Skatteverket efter fyra månader från dödsfallet får dödsboet vite utdömt. Dock kan man begära anstånd från Skatteverket om man behöver mer än fyra månader på sig.

 

bouppteckning

 

Vad innebär det att göra bouppteckning i Sölvesborg?

Att göra en bouppteckning är ett sätt att visa vilka personer som ärver den avlidne. När begravningen och saker runt omkring den är betald så går man igenom eventuella skulder dödsboet har. Blir det något över sedan är det de sakerna som ättlingarna ärver. Det är viktigt att komma ihåg att man aldrig kan ärva skulder, de avskrivs istället. Finns det skulder betalas de med pengar från dödsboet tills det inte finns något värde kvar.

När man går igenom en bouppteckning så ser man över allt som tillhör dödsboet. Det kan vara fordon, hus med mera. Därefter gör man uppskattningar över vad saker och ting är värda innan en jurist gör klart resterande arbetet och förmedlar vidare till anhöriga.