glasslipning

Glasslipning för att uppnå ett bra resultat

Glasslipning för att uppnå ett bra resultat

Glas har blivit väldigt populärt att inreda med. Förut såg man mest glas i vanliga fönsterrutor, förutom dricksglas och andra bruksföremål. Idag har glaset verkligen slagit sig in som en naturlig del i arkitektur och inredning. 

I många moderna byggnader och hus ser man mer och mer av glasets framgång. Det kan vara glaspartier som väggar istället för en klassisk vägg med ett fönster. Balkonger och altaner får mer och mer glasräcke runt om för att få en inramning som är vindskyddad men ändå har en vacker vy och är fint att titta på.

För att få till det glas som man planerat att ha krävs det lite arbete. Som privatperson bör man inte ge sig på glasslipning då det krävs avancerade maskiner och utrustning för arbetet. Däremot finns det många duktiga firmor inom glassliperi som gärna gör jobbet. Man bör ha erfarenhet och kunskap inom glassliperi för att resultatet ska bli bra.

Olika steg i glassliparkonsten

När man ska utföra glasslipning görs det i olika steg. Man börjar med att grovslipa först i det mönstret man önskar. Sedan, steg för steg, tar man finare slippapper för att få fram mönstret i glaset. Under hela processen så kyler man glaset man slipar. Detta för att i första hand inte överhetta glasskivan men även för att det glaset man slipat bort ska försvinna. 

För att få ett fint resultat där glasskivan återigen blänker i all sin glans, använder man polerskivor för att polera upp glansen. För att få en extra glansig yta använder man också ett polermedel till polerskivorna. Själva skivorna är gjorda av kork eller filt för att få en bra finish. 

Förutom mönsterslipning kan det även gälla av glaskanter om man vill fasa av dem. Glasslipning kan ge glaset ett nytt liv, man kan ändra både form och utseende, men även funktionen för glaset.