finmekanisk verkstad

Finmekanisk verkstad med ett öga för detaljer

Finmekanisk verkstad med ett öga för detaljer

editorial

En verkstad handlar inte bara om grovarbete. Många mekaniska tillämpningar kräver en mycket hög precision på varje liten del som ingår i maskinen. Ett sådant detaljerat arbete kräver experter på finmekanik. Det klassiska exemplet är klockan. De gamla mekaniska klockorna kunde innehålla tusentals delar, filade till absolut perfekt storlek och ihopsatta till ett urverk som inte bara rymdes i små boetter utan även gav tiden med hög noggrannhet. 

Idag är ganska få klockor mekaniska, men det finns andra finmekaniska tillämpningar. I flera tillämpningar med mikroskop behövs en väldigt fin kontroll av dels mikroskopet och dels det man tittar på. Med fina vridningar på vreden ska man ibland flytta objektet någon mikrometer i sidled. Det kräver precision!

 

Liten text kräver en exakt penna

Idag finns det möjligheter att skriva texter med så små bokstäver att det inte går att se med blotta ögat. Det är sällan man behöver skriva så litet, men det är inte sällan att man behöver göra gravering där man behöver specialverktyg för att få det snyggt. I en del medicinsk utrustning behöver man specificera olika delars tillverkningsnummer även om den texten bara kan vara någon millimeter stor eller ännu mindre. 

Samma sak gäller för linjaler som är anpassade för mikroskop – de kan endast ses i mikroskopet och är så små att vanliga inristningsmetoder inte fungerar. Man behöver en speciell “penna” – ett finmekaniskt verktyg – som ser till att texten blir korrekt. Skickliga hantverkare på en finmekanisk verkstad med lång erfarenhet kan hjälpa till med det här. 

 

finmekanisk verkstad

 

Utveckla din produkt på verkstaden

Oavsett om du behöver en gravyr, en mikroskopisk linjal eller något annat, kan det vara bra att ta med dig din idé till den finmekaniska verkstaden för råd. I en verkstad med god service sker inte bara tillverkning utan även planering. Med modern CAD/CAM-teknik ritas objektet upp innan det tillverkas. Det ger precision och förutsägbarhet.