brunnsborrning

Brunnsborrning - en svettig historia?

Brunnsborrning - en svettig historia?

I böcker och filmer om hur det var förr i tiden förekommer brunnar ganska ofta. Det första man gjorde när man kom till en ny plats var att skaffa färskt vatten – utan det skulle det gå illa till. Det visste man, och därför grävde man på tills man hittade den viktiga vätskan… Nuförtiden tänker vi inte så ofta på det, men faktum är att 1,2 miljoner svenskar får sitt dricksvatten från brunnar som inte kopplats till kommunens vattensystem. Varje år borrar man upp till 10 000 nya vattenbrunnar. Du som funderar på att gräva en brunn till ditt hem kan ha nytta av följande tips.

 

Inte längre ett enmansjobb

Brunnsborrning idag är en mycket annorlunda historia. Du behöver inte längre svettas själv, utan kan anlita experter i brunnsborrning. När du bestämmer dig för att skaffa hjälp, se till att det företag du tänker på faktiskt har personal som förstår sig på brunnsanläggningar. Brunnen bör vara frostfri – alla slangar och adaptrar ska placeras tillräckligt djupt. Det är också smart att skaffa en adapterlösning, så slipper du bygga ett brunnshus. Ett borrlock skyddar mot föroreningar eller ytvatten, och en kemisk analys på vattnet bör ingå.

 

 

Ett certifierat borrföretag

Kom ihåg att en brunn kan ge ditt hushåll åtkomst till det livsviktiga vattnet även om det råkar hända något oförutsett med kommunens vattentäkter. Ett borrföretag kan erbjuda alla dessa kunskaper och tjänster till dig som behöver borra brunn. Det finns certifierade borrföretag som inkluderar en kostnadsgaranti i sin service. Genom att borra brunn har du även höjt värdet på fastigheten, därför ingår ett borrbevis i t ex Borrwiks tjänster. Du hittar en länk till dem här: http://www.borrwik.se/. Men ibland är det inte bara vatten som behövs. Värmeanläggningar är också av högsta vikt, så behöver du bergvärme i Örebro kan du även få hjälp med det.